Trots att man idag gärna tar appar för givet då det är någonting som i stort sett alla använder sig av varje dag så är det fortfarande ett relativt nytt koncept. Smartphones har till exempel endast funnits under ett par år och innan dess fanns inte appar. Vad är egentligen en app och hur har det kommit sig att de är en så stor del av vardagen idag?

Vad är en app?

En app kan i stort sett vara precis vad som helst. Detta är ett program eller en applikation som körs på din mobiltelefon eller surfplatta men utöver det finns det i stort sett inga kriterier för vad som gör en app till just en app.

Det finns till exempel appar som är väldigt användbara som kalendrar och liknande. Dock finns det även appar som fyller en väldigt liten funktion som en konverterare som berättar för föräldrar exakt hur mycket pengar tandfen bör lämna under deras barns kudde och liknande.

Varför är appar så populära?

Appar är populära av ett antal olika anledningar. Dels för att ett stort antal appar är designade för att fylla en funktion i människors liv som de inte visste att de hade ett behov av. Det blir dock allt svårare med tiden då det även är väldigt enkelt att programmera appar så i stort sett vem som helst kan få en idé och sedan skapa en app så de allra flesta bra idér har redan blivit använda.

En app måste inte alltid vara ett mästerverk för att bli framgångsrik. Om man till exempel tar spelet Flappy Bird som exempel var det ett väldigt enkelt spel men som tjänade in otroliga summor med pengar åt skaparen av spelet och i stort sett alla med en mobiltelefon spelade spelet under den korta tid som det var relevant.

Det finns mängder av liknande historier när det gäller appar men det finns även ett otroligt antal appar som aldrig blir populära alls. Det är alltså i stort sett omöjligt att förutse om en viss app kommer att bli populär eller inte.