Böcker har funnits i tusentals år i olika former. Det är till exempel fortfarande väldigt populärt att samla på äldre böcker som är ett par hundra år gamla trots att de kan vara svåra att läsa på grund av slitage. Det finns dock även ett steg i motsatt riktning, nämligen e-böcker.

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som du laddar ned antingen på din dator eller på en mobil enhet som en surfplatta eller mobiltelefon. Det finns ett antal för och nackdelar med e-böcker som är värda att tänka på innan man bestämmer sig för om det är bra eller inte.

För- och nackdelar med e-böcker

Den största fördelen är att e-böcker är relativt miljövänliga då de inte använder papper. De tar heller inte upp någon plats i bokhyllan så om du är en person som inte har allt för mycket extra utrymme hemma så kan e-böcker vara en smidig lösning på problemet.

Det finns dock ett par nackdelar med detta som att det till exempel kan vara skadligt för ögonen att stirra intensivt på en skärm när man läser under längre tidsperioder. Detta är dock inte allt för annorlunda mot att till exempel se på film eller andra aktiviteter som innebär att titta på en skärm. Det är även en väldigt annorlunda upplevelse mot att läsa en vanlig bok där du till exempel hör ljudet av sidor som vänds och känner doften av papper.

Var kan man hitta e-böcker?

Idag är det väldigt enkelt att hitta e-böcker då det finns ett antal webbsidor och appar som är designade som en digital bokhandel där du enkelt kan söka efter böcker och sedan köpa de du är intresserad av.

Det finns även digitala bibliotek där du kan hyra en bok under en viss tidsperiod som 14 dagar till exempel där du blir av med rättigheterna till boken när tidsperioden är över. Vissa vanliga bibliotek erbjuder även möjligheten att låna böcker i form av e-böcker så det finns helt klart många alternativ att välja bland när man letar efter e-böcker.