Under tidigt 2000-tal fanns möjligheten att låna så kallade ljudböcker på de flesta bibliotek i landet. Då lånade man vanligtvis en CD-skiva som man sedan var tvungen att lämna tillbaka efter en viss tidsperiod. Trots att det inte är allt för vanligt att låna ljudböcker idag är de mer populära en någonsin tack vare att de finns tillgängliga online.

Vad är en ljudbok?

En ljudbok innebär att en eller flera personer läser en bok högt så att konsumenten helt enkelt kan lyssna på boken istället för att själv behöva läsa den. Detta är idag otroligt populärt på grund av att det är någonting man kan göra när man gör andra saker som åker tåg, kör bil, städar och mycket mer. Det är ett väldigt enkelt sätt att konsumera de senaste böckerna för de som inte har tid att läsa helt enkelt.

Vem som läser ljudboken kan variera en hel del. Det kan till exempel vara författaren själv, eller personerna som spelar de olika rollerna i en filmatisering av boken. Det finns även enskilda personer som är kända för att just vara rösten i ljudböcker som används flitigt.

Hur kan man hitta ljudböcker online?

Det finns ett stort antal olika hemsidor och tjänster tillgängliga för dig som är ute efter ljudböcker. Många av dessa är av premiumvariant vilket innebär att du betalar en fast summa varje månad för att sedan kunna lyssna på så många olika ljudböcker du vill från deras bibliotek under den tid som du har betalat för. Det finns dock även tjänster där du betalar per ljudbok istället.

Ett par exempel på tjänster som erbjuder ljudböcker är Storytel, Bookbeat, Adlibris och Audible som ägs av Amazon. Skillnaden mellan de olika tjänsterna handlar mest om olika utbud och i Audibles fall erbjuder de mestadels ljudböcker på engelska. Det kan alltså vara värt att kolla in ljudböcker om du inte har det tidigare då det idag är en av de mest populära underhållningsformerna som går att få tag i online.