Musik har spelat en otroligt stor roll genom åren när det gäller kultur. Den kan till exempel användas för att framkalla vissa känslor eller till och med olika humör. Det är den form av underhållning som betyder allra mest för de allra flesta människor helt enkelt. Musik har dock kommit i en mängd olika former för att avnjutas i hemmet som grammofon, LP skivor, band och slutligen CD skiva för att nämna ett par stycken.

Musik online

Musik online är dock annorlunda än allt detta. Dels så får du alltid det bästa möjliga ljudet på grund av att allt händer digitalt. Du behöver alltså inte oroa dig över saker som repor på en CD skiva och liknande. Till en början så hade musik online en väldigt långsam start som inte blev riktigt populärt innan iTunes. Men även efter lanseringen av Apples musiktjänst så tog det ett antal år innan musik verkligen började distribueras online på ett sätt som passade både skivbolagen och konsumenten.

Hur hittar man musik online?

Idag så är det väldigt enkelt att få tag i musik online då det finns ett stort antal olika tjänster för detta. De populäraste tjänsterna idag för musik online är Spotify och iTunes men det finns som sagt en hel del andra tjänster att välja bland också. Utöver tjänster där du behöver betala en fast månadskostnad eller köpa individuella skivor så är det även populärt med radiosajter som spelar musik gratis.

Hur fungerar de tjänster som erbjuder musik online

De allra flesta av dessa tjänster fungerar genom att de arbetar ut kontrakt med olika skivbolag som ger de rättigheten att distribuera musik från de skivbolag som de har ett avtal med. Det är detta som gör att vissa artister som man anser vara stora ibland inte går att hitta genom den musiktjänst som man använder sig av. Det har dock blivit standard idag att erbjuda musik online så det blir allt mer ovanligt att ett visst skivbolag inte vill vara med i en större musiktjänsts bibliotek.