Video online är lite svårt att beskriva då det inte riktigt är som film och TV trots att dessa videor ibland kan ha väldigt höga produktionsvärden. Med video online menar man de videor som finns på hemsidor som YouTube, Vimeo och liknande sidor. Dessa har blivit allt mer populära på senare tid och det som är intressant är att landskapet ständigt förändras för dessa videor.

Hur dessa videoplattformar har utvecklats

Om man till exempel ser på YouTube var det innan 2010 väldigt populärt med individuella personligheter då de allra flesta populära videor bestod av vloggare och enstaka virala videor som bröt trenden. Idag är det dock inte alls lika populärt med vloggare och det finns en hel del skillnader mellan de största kanalerna på plattformen.

En minskad skillnad mellan videor och traditionell media

Trots att videor på till exempel YouTube för ett par år sedan till stor del bestod av en enstaka person som både stod framför kameran och utförde allt jobb bakom den är det idag väldigt annorlunda.

Det finns nämligen en hel del företag som äger ett antal olika kanaler vilket tillåter möjligheten att anställa ytterligare personer att arbeta på produktionen. Det gör att de flesta videor får ett ökat produktionsvärde vilket gör att det blir allt svårare att skilja dessa videoplattformar från traditionell media som TV och film.

Hur ser framtiden ut?

I takt med att dessa videor får ett allt högre produktionsvärde och dessa videoplattformar blir allt mer populära har traditionell media hakat på detta och har börjar lägga upp egna videor på dessa sidor. Det är därför som många TV-program, speciellt talkshows har en egen YouTubekanal som de laddar upp klipp från programmet till.

Exakt hur det kommer att se ut i framtiden är svårt att säga då det är ett landskap som ständigt förändras. Baserat på nuvarande trender kommer skillnaden mellan traditionell media och video online förmodligen att fortsätta att krympa.